Vidskepelser hos seglare

Förr i tiden så ställdes många seglare och fiskare inför en mängd faror då de befann sig på havet. De hade då mängder av vidskepelser för att känna sig säkra på havet. Allt från att vissa saker finns inte finnas med ombord till att vissa saker inte fick göras eller saker som måste göras.

Bland annat betydde det otur att byta namn, det kunde vredga havets gud. Bytte man namn var man tvungen att göra en hel ceremoni för namnets borttagning och sedan döpa om den.

En annan sak var att seglare tatuerade in en tupp eller gris på foten. Man trodde att dessa djur skulle skydda seglarna från att drunkna genom att visa dem vägen till land.

Fiskesäsongen fick inte starta utan att spilla lite blod i slagsmål eller olycka, för då var det otur. För att få tur med fisket, så skulle man lägga ut nätet och använda ett udda nummer. 

En del dagar ansågs vara otur att segla på. De dagar man inte skulle segla på var torsdagar (Thors dag, stormens gud) eller fredagar (dagen då Jesus blev avrättad), första dagen i april (dagen då Cain mördade Abel), andra måndagen i augusti (dagen då Sodom och Gomorrah förstördes), och 31 december (dagen då Judas Iscariot hängde sig själv).

En person som klippte naglarna, håret eller rakade sitt skägg förde otur till båten. Sedan var det även otur att ha med kvinnor ombord sades det. Bland annat eftersom att de distraherade besättningen, vilket skulle göra havet argt, och skapa förrädiska förhållanden som revansch. Men nakna kvinnor lugnade tydligen havet, vilket är anledningen till att så många galjonsfigurer var barbröstade kvinnor.

24 May 2020