Fiska från båt

Det finns olika typer av sportfiske. För att göra det enklare, säkrare och roligare, så är det bra att ha en båt som är lämplig för hur man vill fiska. 

Ska du ägna dig trollingfiske, som är att man släpar ett drag efter en motorbåt, så kan det om om du fiskar i en mindre eller mellanstor sjö, vara bra med en styrpulpetbåt på cirka 4-5 meter med öppna ytor och en tyst miljövänlig fyrtaktsmotor. Är det däremot större sjöar man vill fiska i, så rekommenderas en större båt, gärna på 6 meter eller uppåt. Ssamma råd för båtval gäller om du ägnar dig åt spinnfiske.

Andra bra saker att tänka på

När det gäller fiske så är det bra att alltid anpassa sig själv och båten efter rådande förhållande och vara beredd på att vädret snabbt kan ändras. Det är ett måste att du har flytväst på dig samt att du även kan satsa på flytoveraller eller räddningsdräkter vid kallare väderlek. Det är inte heller fel med ett ekolod i båten. Då ser du alltid vad det är för djup så väl som att du enkelt kan upptäcka bottenkurvor och grynnor. En GPS kan även det vara ett bra och användbart hjälpmedel, särskilt för att märka ut favoritfiskeplatserna och hitta hem vid dåligt väder.

Det finns även båtar som har tillverkats särskilt för sportfiske. De kan bland annat komma med färdiga fästanordningar för fiskeutrustning, spöhållare med mera. En del båtar har ävensvängbara fiskestolar som du sitter bekvämt i vid fisket.

 

12 Sep 2019